Yunanistan eğitim sistemi
Yunanistan eğitim sistemi

Her Yunan vatandaşının hakkı olan ve Yunan Devleti tarafından anaokulundan üniversite seviyesine kadar karşılanan eğitime, Yunan aileleri her zaman büyük önem vermişlerdir. Yunanlar yüksek bir eğitim seviyesine ulaşmıştır.

İçerik:

Yunanistan, diğer ülkelere oranla yurtdışına daha fazla sayıda öğrenci göndermektedir. Avrupa ve Amerikan üniversiteleri Yunanistan’dan gelen ve yüksek akademik başarılara sahip öğrencilerle doludur.

Yunan Eğitim Sistemi

Yunan Eğitim Sistemi; ilk, orta ve yüksek öğretim olmak üzere üçe ayrılır. Ek olarak orta öğretimi takiben meslek okulları da bulunur. Yunanistan’da eğitim, okul öncesi, ilk ve orta öğretim olmak üzere 6-15 yaş arası tüm çocuklar için zorunludur. Eğitim sistemi, Yunanistan Eğitim, Diyanet İşleri, Kültür ve Atletizm Bakanlığı’nın gözetimindedir.

Yunanistan'da zorunlu eğitim

Yunanistan’da eğitim, mülteci ve sığınmacılar dâhil, 5 ila 15 yaşları arasındaki tüm kız ve erkek çocukları için zorunludur. Zorunlu eğitim, okul öncesi eğitim (bir yıl), ilkokul ve ortaokul eğitimini içerir. İlköğretim (Dimotiko) altı yıl, ortaokul (Gimnasio) üç yıl sürer.

Lise eğitimi üç yıl sürer ve düz lise (Enieo Likio) ve teknik meslek okullarından (TEE) oluşur. Öğrenciler, Gimnasio’nun (ortaokulun) sonunda, 15 yaşındayken mesleki ve akademik kurslar arasında seçim yapabilmektedir.

İlk ve Orta Öğretim

İlköğretim, çocukların 6 yaşında kabul edildiği, 1 veya 2 yıl süren anaokulu ve 6 yıl süren ilkokul (Demotiko) eğitiminden oluşur. İlköğretim sonrası, öğrencileri toplumdaki rollerine hazırlamak üzere geniş bir müfredat üzerinden, belli konular üzerinde eğitim sunan orta okulları bulunur (Gymnasio). Yüksek orta öğretim 3 yıl süren iki tip okul içerir; Düz Liseler (Eniaio Lykeio) ve Teknik/Meslek Lisesi.

Her seviyede eğitim için devlet ve özel okullar bulunur.

Bu genel okulların haricinde özel yetenek okulları da bulunur (müzik, din ve spor gibi). Ek olarak, Yunanistan’a geri dönen Yunan kökenli öğrenciler ve yabancı uyruklular için kültürlerarası eğitim programları sağlanmaktadır. Trakya bölgesindeki Müslüman azınlığı için azınlık okulları da kurulmuştur. Ayrıca, üniversitelerin gözetimi altında farklı öğretim metotları uygulayan deneysel okullarda vardır.

Yüksek Öğretim

Yunanistan’daki yüksek öğrenim kurumları, kamu hukuku yasaları altında kurulan, kendi kendilerini idare eden yasal kurumlardır. Yunanistan Eğitim, Diyanet İşleri, Kültür ve Atletizm Bakanlığı tarafından Anayasa’nın 16. şartına uyumlu olarak finanse ve gözetim edilir. Yüksek öğrenim; Üniversiteler, Politeknik Okulları, Teknolojik Eğitim Enstitüleri ve askeri ya da dini eğitime ağırlık veren Akademiler olmak üzere kendi içinde ayrılır. Yüksek öğrenime giriş, lise eğitiminin 3. yılında yapılan ulusal seviye tespit sınavının sonucuna göre belirlenir.

Lisans eğitimi genellikle 4 yıl (Politekniklerde ve bazı teknik/sanat okullarında 5 yıl, tıp okullarında 6 yıl) sürer. Lisansüstü eğitimi 1-2 yıldır, doktora ise 3 yılla 6 yıl arasında değişebilir. Buna ek olarak, Yunan Açıköğretim’ine 22 yaşını doldurmuş kişiler kura çekimiyle girme şansına sahip olabilirler.

Eğitimin her seviyesi hem devlet hem de özel okullar tarafından sağlanmaktadır. Devlet okulları ve üniversiteleri eğitim ücreti istemez ve ders kitapları ücretsiz olarak karşılanır. Bunun yanı sıra, çok sayıda özel ders okulları, kolejler ve üniversiteler vardır. Bunlar devlet eğitiminin yanında hizmet verir ve ek öğrenim sağlarlar. (kaynak: www.mfa.gr)

Yunanistan hakkında yaptığımız tüm paylaşımlar için instagram sayfamız @yunanistan.greece ve facebook sayfamız yunanistan.travel 'i takip edebilirsiniz

copyright © 2021 Tüm hakları saklı ve DMCA koruması altındadır. Site içeriği kaynak ve aktif link göstermek koşuluyla kısmen ve/veya tamamen yayınlanabilir.

DMCA.com Protection Status

Like

Comments