Şahane bir tatlı olmadan Yunanistan’da bir yemek sofrası asla tamamlanamaz. Kurabiyelerden şerbetli tatlılara kadar, Yunan mutfağı lezzetine doyum olmaz çok sayıda tatlılara sahiptir.
Galaktoboureko, kourabiedes ve helva Yunanistan'ın en sevilen tatlıları arasındadır. Özünde Yunan olarak kabul edilen turtalar, hamur işleri ve bisküvilerin hepsinin kökenlerinin arkasında hikayeler var. Pek çok tatlı, Türkiye ve Orta Doğu'da bulunan şerbetli ikramlık tatlılarla benzerlik gösterirken, diğerlerinin tarihi antik Yunan veya Roma dönemine kadar uzanmaktadır. İster bir dilim portokalopita (portakallı kek) ister ballı melomakarona olsun, yemeğinizi bu tadına doyulmaz Yunan tatlılarından biriyle bitirdiğinizden emin olun.
İşte Yunanistan'da denemeniz için 10 meşhur Yunan tatlısı:
1.
Melomakarona
Tariflerinde Yunanistan'ın tipik olarak bilinen malzemelerine (yağ, bal, portakal ve fındık) dayanan melomakarona tipik bir Yunan tatlısı olarak kabul edilir. Noel sezonunun başlangıcını ifade eden melomakarona çoğunlukla Noel döneminde servis edilmelerine rağmen, folklor çalışmaları, bu şahane ballı kurabiyelerin antik çağlardan beri yerel mutfak geleneğinin bir parçası olduğunu göstermektedir. Yapması kolay ve ucuz olan melomakarona yüzyıllar boyunca hayatta kaldı ve bugün Noel şenlik masasının temelini oluşturuyor.
2.
Kourabiedes
Kourabiedes, Noel sezonunun başlangıcını ifade eder. Tıpkı melomakarona gibi, şeker serpilmiş tereyağlı kurabiyeler de Aralık ayı ortalarında pastanelerin raflarında görünmeye başlar ve ülkenin her yerindeki hane halkı onları bayram menülerine eklemeye özen gösterir. Türkiye’de de zaten popüler olan orijinal kourabiedeslerin tarifi, 20. yüzyılın başlarında Kapadokya'dan gelen mültecilerin kuzey Yunan şehri Kavala'ya göç etmesiyle Yunanistan'a geldi. Ve Yunanistan’da Kavala kurabiyesi olarak oldukça meşhurdur. Daha da geriye dönüp bakıldığında, araştırmacılar bu tatlının kökenini 7. yüzyıl İranına kadar götütüyor.
3.
Diples
İnce dilimler halinde rulo yapılan için hamur, kızgın yağda kızartılır ve üzeri şerbet ve ceviz ile kapatılır. Bu geleneksel Yunan tatlısı, Peloponisos bölgesinden gelmektedir, ancak şimdi Yunanistan'da bütün bölgelerinde bulunabilir. Bu hafif, çıtır çıtır tatlıyı düğün ve dini bayramlar gibi özel günlerde servis etmek yaygındır, ancak özellikle Noel zamanı geldiğinde talep görmektedir.
4.
Glyka tou koutaliou
"Kaşık tatlısı" anlamına gelen glyka tou koutaliou, kırsal bölgeyle güçlü bir şekilde bağlantılı bir tür geleneksel Yunan tatlısıdır. Artık meyve ve sebzeleri atmak istemeyen, antik çağdaki kırsal topluluklar mahsulleri güneşte kuruturlardı. 14. yüzyılda Arap tüccarlar Yunanistan'a şeker getirdiklerinde, Rumlar meyve ve sebzeleri şekerle kaynatmaya, lezzeti yükseltmek için farklı baharatlar eklemeye başladılar. Glyka tou koutaliou terimi, bu tatlının servis edilme şekline bağlı olarak doğmuştur: ya birkaç çay kaşığı ile büyük bir kapta ya da - günümüzde sunulduğu gibi - küçük bir tabakta bir çay kaşığı ile. Bu tatlının ana malzemesi meyve veya sebze olduğundan, bu tatlı mevsimliktir: sonbaharda ayvalar, kışın turunçgiller, ilkbaharda kayısı ve yaz aylarında üzüm içerikli kaşık tatlılarıyla karşılaşırsınız.
Bu da ilginizi çekebilir:
5.
Galaktoboureko
“Sütlü börek” olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz galaktoboureko, şerbetle kaplı bir Yunan muhallebi kekidir. Tatlının kökeni tarihte kaybolmuş olsa da ve bu ağız sulandıran tatlı Yunan mutfak sahnesine tam olarak ne zaman girdiği bilinmese de, Atina'da galaktoboureko satan pastanelerin tarihi 100 yıldan fazladır. Galaktoboureko için kullanılan yufka Türkiye'den Yunanistan'a gelmiş olsa da tarifin tamamı Yunanistan'da doğdu.
6.
Bougatsa (börek)
Çıtır yufkası, kadifemsi kreması, tatlı tadı ve tarçın aromasıyla bougatsa en popüler Yunan tatlılarından biridir.
Bu da ilginizi çekebilir:
Bougatsanın tatlı ve tuzlu olmak üzere iki çeşidi vardır. Muhallebi kremasıyla doldurulan yufkayla yapılan bu tatlı özellikle Selanik'te ve kuzey Yunanistan'ın diğer bölgelerinde popülerdir. Bougatsa'nın Türkiye'de ortaya çıktığı ve tarifin, Küçük Asya'da yaşayan Rumlar'ın 1923'te Yunanistan ile Türkiye arasındaki nüfus mübadelesi sırasında tanıtmasıyla Yunanistan'da popüler hale geldiği yaygın olarak kabul edilir.
7.
Halvas
Yunanistan'da üç tür helva popülerdir: irmik helvası, tahin helvası ve farsalon helvası. İrmik helvası tarçın ve karanfil ile tatlandırılır, bal veya şeker ile kuru üzüm ve kuruyemiş ile yapılır. Tahin helvası vegan ve besleyici bir besindir ve dolayısıyla Ortodoks oruçlarında her yerde bulunan bir atıştırmalıktır. Tahin (susam ezmesi) veya diğer fındık ezmeleri, şeker ve çikolata ve antep fıstığı gibi tatlarla yapılan tahin helvası, genellikle Temiz Pazartesi günü servis edilir. Farsalon helvası adını geldiği şehir olan Farsala'dan alıyor ve mısır nişastası, tereyağı, şeker ve badem içeriyor.
8.
Portokalopita
Bu şerbetli kekin harikulade tadı portakalın ve tarçının uyumundan gelmektedir. Portokalopita, yapımı en kolay tatlılardan biri olarak ün yapmış olsa da, nihai sonuç için doğru içerik oranlarına sahip olmak çok önemlidir. Genellikle dondurma veya yoğurtla servis edilir.
9.
Loukoumades
Bu derin yağda kızartılmış küçük yuvarlak lokmaların tarihi 13. yüzyıla kadar uzanır ve Balkanlar'da ve Orta Doğu'da hala popülerdir. Yunanistan'da bal, şeker veya çikolata ile servis edilir. Muhtemelen loukoumades'in öncüsü olan benzer bir tatlı, MÖ 2. yüzyılda Roma toplumuna ait olarak kaydedilmiştir.
10.
Kataifi (kadayıf)
Kökeni Ortadoğu'ya dayanan Kataifi Türkiye ve Yunanistan'da da farklılıklar göstermektedir. Yunan kataifi, rendelenmiş yufka hamurundan yapılır, sarılır, ceviz ve antep fıstığı ile doldurulur ve ardından şerbetle kaplanır. Genellikle dondurma ile servis edilir.
Yunanistan hakkında yaptığımız tüm paylaşımlar için instagram sayfamız @yunanistan.greece ve facebook sayfamız yunanistan.travel 'i takip edebilirsiniz
copyright © 2021 Tüm hakları saklı ve DMCA koruması altındadır. Site içeriği kaynak ve aktif link göstermek koşuluyla kısmen ve/veya tamamen yayınlanabilir.
Comments